Datorfläkt

Att bygga en modern stationär speldator är förvånansvärt lätt, tack vare modul delar och mycket solid teknik. Det är ofta förklaras som ”LEGO för vuxna”. Men hantera luften kylsystem i en dator är betydligt mer komplex. Vi pratar om fysiken, termodynamik, alla sorters roliga saker. Men det finns några grundläggande principer som du kan använda på nästan alla bygga för att få optimal luftflöde och därmed optimal kylning.

Hitta billigare datorer och tillbehör – BilligTeknik.se!

Dator Beskrivning Specs Pris
mmo amd Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO AMD Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! AMD Athlon X4-processor - 4 GB RAM-minne - AMD Radeon RX 560 4.995kr Läs mer!
fps amd Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS AMD Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! AMD Ryzen 3-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 560 6.995kr Läs mer!
mmo intel Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO Intel Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! Intel Pentium-processor - 4 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 5.995kr Läs mer!
fps intel Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS Intel Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! Intel Core i3-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 Ti 7.995kr Läs mer!
xxl gaming dator Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL AMD Mycket kraftfull speldator med fyrkärnig Ryzen-processor från AMD och ett riktigt starkt grafikkort för den kräsne. AMD Ryzen 5-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 570 8.995kr Läs mer!
xxl Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL Intel Snabb speldator med fyrkärnig Intel i5-processor och ett mycket kraftfullt grafikkort för den kräsne gamern! Intel Core i5-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1060 9.995kr Läs mer!
ultimate amd Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate AMD Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett mycket starkt grafikkort! AMD Ryzen 7-processor - 16 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 580 13.995kr Läs mer!
ultimate gamingdator Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate Intel Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett av marknadens absolut bästa grafikkort. Mängder av inställningar mm. Intel Core i5-processor - 16 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1070 15.995kr Läs mer!

 

Välj den bästa datorfläkt för din PC

Varje stationär dator med standard fall datorfläkt fästen kommer att arbeta (80mm, 120mm, 140mm, 200mm-det inte mater så länge de är förenliga). Besluta om en kylande strategi som passar ditt ärende och dina komponenter  innan  du går och handlar för datorfläkt och kylare kan vara till hjälp.

Som sagt, kylfläktar komma med en förvånande mängd variation. Du måste se till att de är stor rätt att passa skruvfästena på ditt fall, naturligtvis, men utöver att du också vill tänka på.

datorfläkt

 

Stor eller liten

I allmänhet större fläktar kan flytta samma mängd luft som mindre datorfläktar vid lägre varv per minut. Eftersom de små elmotorer i datorfläkt mekanismen inte behöver snurra så snabbt, större fall datorfläkt är tystare än mindre-och därmed mer önskvärt om ditt fall stödjer dem.

Snabbt eller långsamt

Case fläktar dimensionerade för maximalt varv per minut, eller RPM. Snabbare datorfläkt röra sig mer luft, men långsammare fans är mycket tystare. Med en kompatibel moderkortet eller en datorfläkt kontroller, dock bör man kunna justera dina fans hastighet för den perfekta balansen , så det spelar ingen roll så mycket. Vissa datorfläkt och fall kommer även med manuella omkopplare för grundläggande fläktstyrning.

 

Luftflöde eller statiskt tryck

Case fans kommer i allmänhet med två typer av fenor: de utformats för luftflöde , och de konstruerade för statiskt tryck . Luftflöde optimerade fans är tystare och bra för fria områden, som framsidan av ditt fall. Statiska tryck fläktarna är konstruerade för att dra eller skjuta luft med extra kraft, vilket är idealiskt för områden med mer begränsad luftflöde liknande en vattenkylnings element eller ett stort CPU-kylare med massor av fenor. Som sagt, några grundläggande tester på dessa ”högt statiskt tryck” modeller visar att deras nytta kan ifrågasättas i standardluftkylda byggen.

Lysdioder och andra estetik

Vissa fall fläktar använda den effekt som matas till datorfläkt motorn att tänds upp lysdioder, antingen i en enda färg eller i en flerfärgad RGB array. Dessa ser cool-särskilt när tillsammans med en ”lurade ut” total build -men inte lägga till eller förringa prestanda på något meningsfullt sätt. Betala på LED-fans om du vill, eller spara lite pengar och hålla din build lågmäld.

 

Grunderna

Det centrala begreppet luftkylning är mycket enkel. Som komponenter i datorn fungerar, bygger de upp värme, vilket kan sänka prestanda och så småningom skada hårdvaran om det går okontrollerat. Fläktarna på framsidan av datorns fall är vanligtvis intag fans, teckning i den relativt svala luften i det omgivande rummet för att sänka temperaturen i fodralet. Fans på baksidan och i målet är vanligtvis frånluftsfläktarna, utvisa den varma luften värmas upp av komponenterna tillbaka in i rummet.

Detta kan tyckas självklart, men en luftkylnings inställning är beroende av svalare luften utanför fallet än inuti. Eftersom insidan av fallet är vanligtvis ganska varmt faktiskt är egentligen inte ett problem, men om du använder datorn i ett särskilt varmt rum (som en un-luftkonditionerade garage på sommaren) ser du mindre effektiv kyl. Om du kan, flytta skrivbordet och datorn till ett kallare rum.

Undvik att placera datorn direkt i en matta på golvet, eftersom detta kommer att blockera alla ingången från fans placeras på botten av höljet (och ofta strömförsörjningen utgång, också). Sätt den på skrivbordet eller en liten sidobord om man inte har trä- eller klinkergolv. Vissa kontor skrivbord inkluderar en stor cubby utformad för att ”gömma” en dator -Ingen använda dessa. Den medföljande natur skåpet kommer att begränsa den tillgängliga luften ditt fall fans, vilket gör dem mindre effektiva.

 

Planera ut din Airflow

Innan du börjar, du vill titta på dina tillgängliga datorfläkt fästen och besluta det bästa sättet att planera din luftflöde. Här är några saker att tänka på.

Hantera dina Kablar och andra hinder

I allmänhet är det bäst att ha så få hinder som möjligt mellan inlopps fans på framsidan av fallet och frånluftsfläktarna på baksidan och toppen av ärendet. Detta skapar snabbare och effektivare luftflöde, mer effektivt kyla komponenterna. Försök att montera alla långa, platta komponenter som CD-enheter, hårddiskar, och grafikprocessorer horisontellt detta är konfigurationen standard på de flesta PC fall.

Kablar, särskilt de stora buntade listerna från en kraftkälla, kan vara särskilt besvärande. De flesta stora fall omfatta ett system av hål och guider som tillåter användare att gänga dessa kablar ifrån det viktigaste öppna delen av fallet ofta bakom moderkortet facket. Få så många av dessa kablar ur vägen som möjligt.

 

Kolla vart det är varmast

Din CPU har sin egen kylfläns och fläkt, även om du inte tillsätts en själv, det är det enda fläkt direkt monterad på ett moderkort komponent. Denna fläkt utvisa värme direkt från processorn fallet huvud luftflöde körfält. Helst vill du placera en frånluftsfläkt så nära CPU som möjligt för att snabbt driva denna varmluft. En sidomonterad fläkt (töm ut eller dra in luft i en riktning vinkelrätt mot moderkortet) kan vara användbart här, men inte alla fall stödja detta.

 

Balansera din Lufttryck

Tänka på en PC-fallet som en sluten låda, och luften går in eller ut ur varje fläkt som ungefär lika. (Det är inte helt sluten, och luftflödet är i allmänhet inte lika, men vi pratar i allmänna ordalag här.) Under förutsättning att alla fans är av samma storlek och hastighet så har du en av tre möjliga alternativ för lufttrycket inuti höljet:

  • Positivt lufttryck : Fler fläktar är att dra luft in i fallet än blåsa luft ut ur höljet.
  • Negativt lufttryck : Fler fläktar blåser luft ut ur höljet än att dra luft in, vilket orsakar en lätt vakuum effekt.
  • Lika lufttryck : Samma mängd fläktar blåser luft in och ut, vilket skapar ungefär samma lufttryck som det omgivande rummet.

Grund av det sätt de inre komponenterna skapar block i luftflöde, det är mer eller mindre omöjligt att uppnå en verkligt lika lufttryck inuti ett fall. Du vill åtminstone ett intag och en frånluftsfläkt åtminstone så förutsatt att du har mer, vilket är bättre, dra in mer luft för positivt tryck eller blåser ut mer för undertryck?

datorfläkt

 

Damm

Även den mest noggrant konstruerade build samla damm från det omgivande rummet, och om du bor i en särskilt torr, dammig miljö, (och du röker eller har husdjur, etc.) måste du vara extra vaksamma. Kontrollera din dator för damm uppbyggd regelbundet. Mer damm innebär mindre effektiv kylning … för att inte tala ser helt brutto.

Var sjätte månad eller så, eller oftare om du bor i en särskilt dammig område, öppna datorn och blåser ut den med några tryckluft för att bli av med någon kvardröjande damm. Om det har gått ett tag, att du kan behöva ta bort fans från sina fästskruvar och torka plastbladen samt.

För att förhindra damm, slap några dammfilter på ditt intag för datorfläkt. Rengöra dem med vatten och torka dem helt varannan månad att hålla damm från att flöda in i ditt fall (återigen, kan svagt positivt lufttryck hjälpa även här). De flesta fall säljs för systembyggare komma med någon form av dammfilter, men om du behöver mer, kan du köpa några fina magnetiska dem i olika storlekar för ditt intag fans. Om du är desperat eller sparsam, kan du även göra dem själv med några strumpbyxor.

flytande kylning

Vattenkylning

Om du letar efter i en vattenkyld installation som använder flytande konvention för att dra värme direkt från din CPU eller GPU till en radiator, oddsen är att du redan arbetar på en ganska avancerad bygga. Men för fullständighetens skull: vattenkylda komponenter har en minimal effekt på den inre luftflödet av ett ärende. Kylaren och fläkt combo själv kan monteras på framsidan eller botten för intag eller bakåt eller toppen för avgaser, men det kommer att vara mindre effektiva än ett fan ensam. Fler datordelar hittar du här!

Om möjligt, montera din radiator och fans som frånluftsfläktar. Att sätta dem i ett intag position kommer att värma upp luften via kylaren som det kommer in i din dator … som i princip är att besegra syftet med vattenkylning komponenterna i första hand.