Hårddisk

Hårddisk specifikationer för datorer är i allmänhet lättast att förstå. Det finns egentligen bara två siffror som behövs för att veta: kapacitet och hastighet.

Hitta billigare datorer och tillbehör – BilligTeknik.se!

Dator Beskrivning Specs Pris
mmo amd Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO AMD Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! AMD Athlon X4-processor - 4 GB RAM-minne - AMD Radeon RX 560 4.995kr Läs mer!
fps amd Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS AMD Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! AMD Ryzen 3-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 560 6.995kr Läs mer!
mmo intel Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO Intel Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! Intel Pentium-processor - 4 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 5.995kr Läs mer!
fps intel Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS Intel Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! Intel Core i3-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 Ti 7.995kr Läs mer!
xxl gaming dator Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL AMD Mycket kraftfull speldator med fyrkärnig Ryzen-processor från AMD och ett riktigt starkt grafikkort för den kräsne. AMD Ryzen 5-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 570 8.995kr Läs mer!
xxl Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL Intel Snabb speldator med fyrkärnig Intel i5-processor och ett mycket kraftfullt grafikkort för den kräsne gamern! Intel Core i5-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1060 9.995kr Läs mer!
ultimate amd Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate AMD Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett mycket starkt grafikkort! AMD Ryzen 7-processor - 16 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 580 13.995kr Läs mer!
ultimate gamingdator Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate Intel Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett av marknadens absolut bästa grafikkort. Mängder av inställningar mm. Intel Core i5-processor - 16 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1070 15.995kr Läs mer!

hårddisk

 

Alla hårddisk tillverkare och datorsystem betygsätta kapacitet i GB (gigabyte) eller TB (terabyte). Du kan även läsa mer vilken gamingdator du behöver här.

Detta översätts till oformaterad kapacitet enheten i miljarder byte för en gigabyte eller biljon byte för en terabyte. När enheten är formaterad kommer du faktiskt har mindre än detta nummer i hårddiskutrymme. Detta har att göra med den annonserade kontra faktiska kapacitet orsakas av marknadsföringsnummer. Detta gör storlek jämförelse verkligen lätt att avgöra när högre siffra, desto större enheten. Drives är nu regelbundet anges i terabyte storlekar för stationära datorer.

De flesta konsumenter stationära system snurra i en 7200rpm takt. Några högpresterande enheter finns med en 10000rpm spinn. En ny klass av hög kapacitet hårddiskar har också börjat ta sig in i stationära datorer också. Ofta kallas gröna enheter, dessa spin vid lägre priser, såsom 5400rpm eller har en rörlig ränta. Dessa är oftast utformade för att förbruka mindre ström och producerar mindre värme. Sammantaget kommer dock hastigheterna i allmänhet 7200rpm.

Vad är en Solid State Drive?

Om du tittar på en modern laptop, kommer du förmodligen se att de flesta är utrustade med en solid-state-enhet. Denna form av dator lagring har funnits på marknaden under en längre tid men först nyligen har anammat av industrin och konsumenterna som ett bärkraftigt alternativ till traditionella hårddiskar. Så, vad exakt är en solid state drive (SSD) och hur fungerar det i jämförelse med en traditionell hårddisk?

Vad är en Solid State Drive?

Fast tillstånd är en term som hänvisar till en elektronisk krets som är byggd helt av halvledare .

Termen användes ursprungligen för att definiera dessa elektronik såsom en transistor radio som används halvledare snarare än vakuumrör i dess konstruktion. De flesta all elektronik som vi har idag är byggda runt halvledare och chips. I termer av en SSD, hänvisat till det faktum att den primära lagringsmediet är genom halvledare snarare än ett magnetiskt medium, t.ex. en hårddisk.

Nu kan man säga att denna typ av lagring redan finns i form av-minnen som kopplas till USB-porten. Detta är delvis sant som solid state-enheter och USB-minnen båda använder samma typ av icke-flyktiga minneskretsar som behåller sin information även när de har ingen makt. Skillnaden är i formfaktor och kapacitet av enheterna. Medan en flash-enhet är utformad för att vara utanför datorsystemet är en SSD utformad för att uppehålla sig inuti datorn i stället för en mer traditionell hårddisk.

Så exakt hur gör de det? Tja, många SSD på utsidan ser nästan inte annorlunda än en traditionell hårddisk. Denna konstruktion är att låta SSD-enhet att sätta i en bärbar eller stationär dator i stället för en hårddisk. För att göra detta måste det ha standardmått som en 1,8, 2,5 eller 3,5-tums hårddisk.

Den använder också den gemensamma SATA-gränssnitt så att den lätt kan placeras i vilken dator som helst som en hårddisk skulle. Det finns flera nya formfaktorer som M.2 som ser mer ut som en minnesmodul.

SSD, Hybrid enheter och Caching för gamingdator

”Solid State Drives” är en ny form av lagring som är utformad för att ersätta hårddiskar. Snarare än en magnetskiva för att lagra data, använder SSD en serie av flash-minnesmoduler för att lagra data utan några rörliga delar. Detta ger bättre prestanda och högre tillförlitlighet på bekostnad av lägre kapacitet.

Dessa är fortfarande ganska ovanliga i stationära gamingdatorer, eftersom de i allmänhet är för dyrt och ger mindre total lagringsutrymme. Solid State Drives är lite mer komplex i sin prestanda, pris och kapacitet. För mer information, kolla in min SSD Köpguide . Till exempel kan en solid state drive faktiskt bara vara ett kort i stället för en vanlig 2,5-tums storlek enhet.

I vissa fall kan en SSD-enheten användas som en form av caching för att förbättra den totala prestandan hos en stationär. Detta är för närvarande endast tillgänglig med vissa Intel-baserade stationära system och dess Smart Response Technology . Det finns andra program och driv cachningslösningar finns på marknaden för dem som inte använder specifik hårdvara för Intels lösning men det finns fortfarande hårdvaru- och programvarukrav innan de kan användas. Båda alternativen kommer inte att vara riktigt lika snabbt som att använda en dedikerad SSD-enheten för lagring, men det minskar lagringskapaciteten problem och kringgår en del av kostnaden.

 

Mer om SSD

Ett annat alternativ som kan finnas i vissa datorer är en solid state hybriddrift eller SSHD. Detta tar effektivt en liten SSD-enheten och sätter den i en fysisk hårddisk. Denna halvledarminne används sedan som cache för ofta använda filer för att öka prestanda.

Det är inte riktigt lika effektiv som en full storlek SSD caching en hårddisk eftersom de tenderar att ha mycket mindre minne för cachning. Dessutom hybrid enheter är vanligtvis reserverad för mindre bärbara klass enheter jämfört med stationära enheter vilket innebär att de är mindre och har mindre kapacitet än en stationär enhet. Den fördel dessa hybrid enheter har accelererar icke-Windows-baserade system Response Technology caching alternativet Intel Smart fungerar bara för Microsoft Windows-operativsystem.

Så Vad ska man kolla efter?

Att bestämma vilken typ av hårddisk du ska få för din dator beror egentligen på vilken typ av uppgifter som du kommer att använda datorn för.

Olika uppgifter kräver olika storlekar av fillagring samt prestanda. Naturligtvis hårddiskstorlekar har exploderat under de senaste åren så de flesta system kommer med mer utrymme än en användare behöver. Nedan finns en tabell som listar några av de vanliga datoruppgifter som rör vad den minsta storleken och hastighet hårddisk för att leta efter i ett system:

  • Ordbehandling: 250GB och högre, 5400rpm
  • Web Surfing: 320 och högre, 7200rpm
  • Digital Music: 750GB och högre, 7200 rpm
  • Spel: 1 TB och högre, 7200 rpm
  • Graphics Editing: 1.5TB och högre, 7200 rpm
  • Digital Video: 2TB och högre, 7200 rpm

Detta är bara allmänna riktlinjer överväger de vanligaste mängder lagringsutrymme som filer och program i samband med dessa uppgifter tar. Med nuvarande storleken och kostnaden för hårddiskar för datasystem, är det lätt att hitta enheter med större kapacitet än de siffror som listas ovan för väldigt lite i kostnad. Dessutom är vissa prestandasystem blanda en SSD-enhet för boot / OS-enhet och sedan använda en hårddisk för all annan förvaring.

 

Innan du köper en extern hårddisk

Om du är som många människor, har du varit sakta men säkert ackumulera media på datorn. Kanske har 4000 digitala foton sitter i mappar på skrivbordet, eller kanske du är en hardcore musiksamlare som har nedladdning från iTunes som en djävul. Hursomhelst tar att media upp värdefull plats på din dator och måste förvaras på rätt sätt – externa hårddiskar kan ta hand om det.

 

Varför du behöver en

Att lämna ditt innehåll på din dator utan att utöka den är en no-no för flera viktiga skäl. För en sak, saktar ner din dator. Och för en annan – och detta är viktigt – du riskerar att förlora allt i händelse av en hårddiskkrasch. Säg inte att det inte kommer att hända med dig eftersom jag slår vad om du känner till åtminstone ett offer för detta scenario.

Även en relativt liten extern hårddisk kommer att kunna upptrappade du under ganska lång tid om du bara en liten tid media samlare.

Typ

Det finns i allmänhet två typer av externa hårddiskar: solid-state diskar (SSD) och hårddiskar ( HDD ). Solid-state-enheter, även om extremt snabb, är också utomordentligt dyrt. Du kan betala nästan tredubbla den av en extern hårddisk när du börjar komma in stora kapacitet. Även en extern SSD är säkrare eftersom den inte har några rörliga delar, bör du vara OK med en hårddisk så länge du inte behandla det som en maraca när du överföra filer.

Om hållbarheten är verkligen ett problem (dvs du reser en hel del), leta efter en enhet som kan skryta ”robusthet”. Dessa enheter har ofta en förstärkt yttre för ökat skydd.

Storlek

Hur mycket är tillräckligt? Nå, kommer detta att bero på hur mycket du har. Om de flesta av dina filer är word-bearbetning dokument och kalkylblad, behöver du inte den största rutan på blocket.

250GB eller 320GB kommer att pågå ganska lång tid.

Om du har en omfattande musik eller filmsamling (och du inte planerar att sluta dina hämtnings vanor snart), är större bättre. Priserna har sjunkit så mycket på externa lagrings att det finns ingen skada i att få en 1 TB eller 2 TB-enhet.

Säkerhet

Vissa enheter fungerar lika förvaringslådor; de kommer att hålla dina data och inget mer. Andra ger ett visst mått av extra säkerhet, oavsett om det är automatisk backup eller fil hämtning. Dessa funktioner normalt kostar extra, så det är upp till dig om du vill spendera pengar för sinnesfrid de ska ta.

Hastighet

När man talar om hastighet (hur snabbt det tar för enheten att läsa och skriva filer) de flesta enheter är antingen USB 2.0 eller eSATA-enheter (och snabbt komma, USB 3.0 ). Om du har en Mac, kan du vara intresserad av enheter med en FireWire-kontakt.

eSATA är snabbare än USB 2.0, men det kräver oftast en extern strömkälla, så att du kommer att ansluta den externa enheten till ett uttag liksom i datorn. Om du kommer att överföra stora filer (dvs HD-filmer), kan detta vara värt mödan.

Networkability

Om du är en solo datoranvändare kan du oftast komma undan med en enkel extern hårddisk .

Men om du är ett litet företag ägare eller om du har flera datorer i ditt hus, bör du titta på att få en lagringsenhet nätverksansluten eller en NAS. Dessa är, enkelt uttryckt, externa hårddiskar med mycket stor kapacitet som automatiskt kan säkerhetskopiera flera datorer och låta olika datorer för att komma åt samma filer.

De kostar mer än den nakna ben externa hårddiskar – ibland mycket mer, beroende på storlek och hur många datorer du tänker säkerhetskopiera – men de är ovärderliga enheter om du kör på flera datorer.

Sista varning

Kom ihåg: Det kostar mycket mindre att säkerhetskopiera dina data nu än det kommer om du betalar ett företag för att försöka hämta det senare, och betala en hämtningstjänst är ingen garanti för att du får tillbaka det du har förlorat. Läs mer om vilka dator delar som är bra.

RAID

RAID är något som har funnits i PC-världen i flera år, men finns nu i flera stationära datorer. RAID står för Redundant Array av billiga diskar. Det är en metod att använda flera hårddiskar för prestanda, tillförlitlighet eller båda. Vilka funktioner och funktioner bestäms av RAID-nivå som avses vanligtvis med 0, 1, 5, 0 + 1, 1 + 0 eller 10. Var och en av dessa har specifika krav på hårdvara och har olika fördelar och nackdelar.

 

 

hårddisk

ssd

ssd hårddisk

extern hårddisk

hårddisk extern