Bygga en komplett dator

Det har aldrig funnits en bättre tid att vara en PC spelare. Spelscenen är levande. Grafiikkort gör datorn ännu roligar att spela på. Det är ofta den första anhalten för datorbyggare och som sedan även brukar leda till fler modifikationer. Att bygga dator har aldrig varit billigare eller enklare. Om du aldrig har byggt innan så är det ändå ganska enkelt att din bygga speldator. Det finns nu även komplett bygg dator där du får med allt du behöver i en byggsats!

Dator Beskrivning Specs Pris
mmo amd Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO AMD Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! AMD Athlon X4-processor - 4 GB RAM-minne - AMD Radeon RX 560 4.995kr Läs mer!
fps amd Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS AMD Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! AMD Ryzen 3-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 560 6.995kr Läs mer!
mmo intel Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO Intel Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! Intel Pentium-processor - 4 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 5.995kr Läs mer!
fps intel Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS Intel Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! Intel Core i3-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 Ti 7.995kr Läs mer!
xxl gaming dator Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL AMD Mycket kraftfull speldator med fyrkärnig Ryzen-processor från AMD och ett riktigt starkt grafikkort för den kräsne. AMD Ryzen 5-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 570 8.995kr Läs mer!
xxl Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL Intel Snabb speldator med fyrkärnig Intel i5-processor och ett mycket kraftfullt grafikkort för den kräsne gamern! Intel Core i5-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1060 9.995kr Läs mer!
ultimate amd Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate AMD Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett mycket starkt grafikkort! AMD Ryzen 7-processor - 16 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 580 13.995kr Läs mer!
ultimate gamingdator Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate Intel Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett av marknadens absolut bästa grafikkort. Mängder av inställningar mm. Intel Core i5-processor - 16 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1070 15.995kr Läs mer!

 

datorbygge

Men det är lätt. Vi lovar. Och vi tycker att du ska bygga speldator. Om du är redo att ta steget till att komplett bygga dator är vi här för att hjälpa till. Detta är vår steg-för-steg guide för att bygga din egen stationär gaming dator, allvarligt, att sätta ihop en komplett bygg dator inte är mycket svårare än att sätta ihop ett modell kit eller en stor Lego sats.

 

Hitta billigare datorer och tillbehör – BilligTeknik.se!

 

Här är några allmänna utgångs tips innför att bygga speldator

Undvik statisk elektricitet! Komplett bygga dator på ett bord eller någon plan yta borta från mattan som kan ladda statisk ström. Genom att röra vid ett jordat metallföremål innan du rör känsliga PC-komponenter undviker du att skada alla dator delar. Så länge du inte gnuggar fötterna fram och tillbaka och bygger upp en statisk laddning kommer du förmodligen göra det här bra och enkelt.

 

Komplett bygga dator – I rätt steg!

För detta komplett bygg dator, använder vi följande komponenter. Din komplett bygg dator kommer sannolikt skilja sig något, men men de flesta av stegen nedan är till för att vara universella och ser och fungerar på samma sätt.

Installera CPU

Delar som används: Moderkort / CPU

Ta ditt moderkort från sin antistatiska hylsa och placera den på en ren, plan yta, där du tänkt att komplett bygga dator. Avlägsna skyddsplasten som täcker över CPU-uttaget på moderkortet genom att trycka hävarmen nedåt och åt sidan, dra sedan locket upp. Nu är du redo att installera processorn!

Öppna CPU rutan och ta ut processorn. Det är förmodligen säkert inrymt i en plasthylsa. Titta på din CPU, och matcha pilen på det nedre vänstra hörnet av chipet med det nedre hörnet av sockeln. Det finns också två skårorna på den övre halvan av chipet. Stiften nedåt, så vanlig silversidan ska vara vänd uppåt. Det finns bara ett sätt att korrekt orientera CPU, vilket gör det lätt att installera!

CPU passar i uttaget, och du behöver inte trycka ner för att tvinga den på plats. Det är inte ”snap” in-det bara vilar ovanpå stiften. Slutför installationen helt enkelt genom att sänka hylsan och tryck hävarmen tillbaka på plats.

 

Bygg en dator: Installera CPU-kylare

Delar som används: moderkort (med installerad CPU), CPU-kylare, termisk pasta

Redo för vad som är (oftast) det svåraste steget i komplett bygga dator processen? Att installera en CPU-kylare kan vara lite knepigt, särskilt eftersom de varierar i design. För detta steg bör du i första hand följa stegen som visas i din CPU kylare är inkluderat instruktioner. Men vi ska gå igenom ett exempel:

Installera beståndet Intel kylare medföljer Intels processorer och installera populära Cooler Master Hyper 212 Evo, våra rekommenderade luftkylare.

Intel kylare: Den här lilla killen kommer att hålla en Intel-processor svalt nog om du inte gör någon överklockning, men det är inte så tyst eller effektiv som en eftermarknads kylare. Dess största styrka är dock enkelhet. Om man tittar på botten av kylaren, kommer du att märka det redan har värmematerial på det. Detta betyder att du inte behöver lägga till termisk pasta till CPU. Intels kylare är också lätta att montera. Helt enkelt placera den över CPU socketen. Den är orienterad så att dess märkning står inför samma riktning som texten på processorn. Ramen hos sockeln är toppen, medan hävarmen skjuter ner till botten. Nu går vi vidare i vår komplett bygga dator guide!

bygga dator

Andra kylare när man ska bygga

Cooler Master Hyper 212 Evo: Denna kylare kräver lite mer arbete. Först hittar du din CPU monteringsplatta (aka bakplatta). Du måste installera denna platta på baksidan av moderkortet för att ge extra stöd till kylaren. Se instruktionerna för att hitta rätt skruvar och bakstycke placering för dina moderkort, eftersom monteringspositionering kan variera något mellan uttag. Men fodret ska vara lätt finns fyra hål runt kanterna på CPU socket, och det är där du kommer att placera skruvar för att fästa till ryggplattan på baksidan av moderkortet. När du ska bygga speldator är det viktigt att hålla bakplattan i läge så att dess monteringshål i linje med hålen runt sockeln, sedan skruva den på plats från ovansidan.

Med ryggplattan säkert på plats, är du redo att installera kylaren. Lossa fläkten från kylaren för att göra det enklare att installera. Nu vänder kylaren över så att den lilla sidan, med kopparrör, är vänd uppåt. Det bör finnas en klar plast som täcker på denna yta för att hålla den ren.

När du ska bygga speldator ska du ta bort plast och tillämpa som en ärtas storlek med en klick termisk pasta till mitten av ytan. Du behöver inte en hel del, och du behöver inte sprida det runt trycka på kylaren på processorn kommer att göra det åt dig.

RAM

Detta steg är lätt. Så enkelt. Ta dina RAM-minnen (du har förmodligen två eller fyra) ur förpackningen. Innan du installerar, se ditt moderkorts manual sida om RAM. Denna sida kommer att berätta vilken RAM slots är den idealiska slots att använda baserat på hur många pinnar du har. Dessa platser är vanligtvis färg samordnas.

När du vet var du sätta RAM, låsa spåret genom att trycka ned de svängbara flikar i ena änden. Orientera RAM så att skåran ⅓ av vägen genom pinnen matchar skåran på spåret. Tryck nu på RAM sticker ordentligt i spåren. Oroa dig inte för att trycka på för hårt, de tål lite tryck. Flikarna klickar på plats när pinnarna är helt införd. Nu är du igång med att komplett bygga dator!

bygga speldatorI / O-sköld på plats

Dags att öppna upp det skinande ny dator du köpt. Öppna den är så enkelt som att lossa skruvarna på baksidan av ärendet som håller panelerna på plats, och sedan ta bort dem. Nu lägger fallet platt på bordet så att huvud hålighet vänd uppåt.

När du ska komplett bygga dator borde ditt moderkort ha kommit med en rektangulär plast eller metall I / O-sköld som passar över moderkortets in- / utgångar. Att installera I / O-sköld in i fallet, första orient den korrekt i förhållande till moderkortet, sedan passa in den rektangulära slitsen på baksidan av dator-fallet. Du måste trycka det ordentligt i kortplatsen inifrån fallet; de kan vara petiga att installera, och kanterna är vassa, så titta på dina fingrar. Tryck mot vardera sidan av I / O-sköld tills det ger dig ett solid kick.

Installera moderkortet distanser i datorlådan

I ditt fall borde det ha kommit med en låda eller väska full med skruvar, zip-talet och andra saker som du i slutet kommer att använda för installation. Hitta moderkortet standoffs-botten halvorna av distans är gängade, medan de översta halvorna är skruvhål som du kommer att skruva moderkortet i.

Nu undersöker ditt fall. När man ska bygga dator bör finnas ett tiotal små hål runt insidan av det fall där distans gå. Beroende på fallet kan de vara märkta för olika storlek moderkort: A för ATX, M för micro ATX, och jag för mini ITX. Beroende på storleken på ditt moderkort (i de flesta fall kommer du att bygga speldator med en standard ATX storlek), vill du sätta distanser i korrekt märkta hålen. Om de inte är märkta, bör du ha tillräckligt med distanser för att helt enkelt täcka varje hål. Skruva fast dem på plats med hjälp av den medföljande dödläge verktyg som passar över dödläget och låter dig använda en skruvmejsel.

Med distanser på plats är det dags att skruva i moderkortet. Orient det så att I / O-portar radas upp ordentligt med I / O-sköld, sänk sedan moderkort tills det vilar på distanser. De flesta fall har en pinne som passar upp genom ett hål i mitten av moderkortet, så om du har det i rätt läge, bör det nu vara låst på plats. När moderkortets placeras, hitta moderkort skruvarna som följde med ditt ärende och dra den mor ner.

 

Installera nätaggregatet

Ett annat enkelt steg. Ta din strömförsörjning ur sin låda och ställ den åt sidan med alla kablar, som du kommer att använda lite senare. Beroende på modell, kan strömförsörjningen vara helt modul (i vilket fall, är inga kablar permanent fästa) eller partiellt modul (primär moderkortskraftkablar är hårdkodade i) eller inte alls modulär (en hel stor röra av permanent anslutna kablar) . Oavsett, är det här steget av installationsprocessen densamma: du kommer att sätta PSU i fallet, vanligtvis vid botten, så att den bakre gallret och kontakten och on / off switch ansikte ur den bakre delen av ärendet .

Beroende på ditt fall kan du ha möjlighet att orientera strömförsörjningssidan uppåt eller nedåt. Se stort fan ovanpå din strömförsörjning? Om ditt ärende har en ventil i botten, kan du orientera som fan ner för att dra in kall luft från under fallet. Men inte orientera PSU nedåt om din dator kommer att vila på mattan . Fläkten behöver klara luftflöde. Om ärendet inte har att ventilationen i botten, helt enkelt orientera strömförsörjningen så att fläkten vänd uppåt, i fallet.

Med strömförsörjningen inbäddat mot baksidan av ärendet, hitta strömförsörjnings skruvarna som följde med ditt ärende och skruva fast den ordentligt. Du kommer förmodligen att behöva trycka mot strömmen inifrån fall för att se till att det är tätt.

 

Hårddiskar och / eller SSD-enheter

Detta steg kommer att variera lite baserat på ditt ärende och vilken typ av lagring du lägger in i din komplett bygga dator kit. En ganska standardkonfigurationen i dessa dagar är en SSD för Windows-installation och spel, och en hårddisk för bulk lagring av media.

I ett typiskt fall när man bygg dator, finns det praktiska hårddisk brickor som glider in och ut, eller plastlöpare som snäpper på sidorna av hårddisken. Om det är en bricka, monterar det förmodligen på botten av hårddisken. Orientera hårddisken i facket så att dess hamnar ansikte ut ur baksidan av facket. Detta gör att du kan köra kablarna till det på baksidan av målet och hålla den inre håligheten bra och tydlig. Nu hitta HDD skruvar medföljer ”bygga speldator” fall delar och skruva hårddisken till facket. Sedan helt enkelt skjuter facket tillbaka i sitt spår, där det ska passa med en fin klick. Löpare är ännu enklare: bara knäppa dem till sidorna av hårddisken och sedan slot den i ett tomt utrymme på hårddisken bur.

SSD monteringsmetoder varierar: vissa fall nu har dedikerade 2,5 tum SSD slitsar, medan andra använder adapter brickor för att passa SSD i samma del av ärendet som hårddiskar. Om det är en bricka, kommer installationen att likna en hårddisk. Se ditt fall handboken för att räkna ut hur din SSD ska monteras.

 

 

Koppla in hårddiskar och / eller SSD-enheter

När du har alla dina enheter installerade, är det dags att koppla dem in. Hitta SATA datakablar som medföljer moderkortet och koppla dem till de små SATA-portar på enheterna. SATA-porten är hack, så att kabeln kan bara passar på ett sätt.

Efter SATA-datakabeln kommer SATA strömkabel. Dessa kablar kan redan vara ansluten till nätaggregatet-det finns oftast pluggar knutna till en enda kabel, och du bör ha flera extrafunktioner som ingår med strömförsörjningen. Om din hårddisk och SSD är installerade nära varandra, bör du bara behöver en kabel för att driva dem båda. Hitta kabeln där den är ansluten till elnätet, dra den genom en av kabelhantering öppningar längs väggen i målet, och koppla in både SSD och HDD. Liksom SATA datakablar, dessa hack och kan bara koppla på ett sätt.

Sista steget i att bygga dator: SATA datakablar är förmodligen bara dinglar från enheterna just nu. Trä dem genom en av kabelhantering öppningar i huvud fallet hålrum och koppla dem till SATA dataportar på moderkortet. De är oftast placerad på höger sida av kortet, bekvämt nära en kabelhanteringsöppning. Vilken port ska du använda? Alla av dem bör fungera bra, men hänvisar till ditt moderkort manual för information om SATA controller. Det kommer att berätta vilka portar hör till moderkortet chipset (jag skulle rekommendera att använda dem) jämfört med en tredje part SATA controller.

 

Anslut USB, el, fläktar och fall styr in moderkortet

Du är i upploppet! För detta steg, öppna upp ditt moderkort manual till layoutsidan, eftersom du har en massa kablar att ansluta. Det bör finnas en stor tuss av kablar någonstans inne i fallet, som styr dess inbyggda fläktar och extern ström och återställa knappar och frontpanelen USB och ljudportar. De flesta av dem är små stiftskontakter som plug in längst ned till höger på moderkortet. De är alla märkta, så att ansluta dem i är lika enkelt som att läsa din handbok och räkna ut vad som händer där.

Från strömförsörjningen. Du måste nu koppla in kablar för att din bygga speldator: de stora, primära ATX 20-pin molex strömkabel ansluts till moderkortet för att ge ström. Och ATX moderkort behöver också en sekundär 6-pin molex strömkabeln upp nära processorn. För att koppla in den kabel, kan du köra det på baksidan av ditt ärende och genom en av kabelhantering slots nära toppen. Om det är för kort, kan du trär den runt sidan av moderkortet och CPU-kylare. Bara inte sträcka ut den över mitten av hålrummet, eftersom det är där vi ska placera grafikkortet tillfälligt.

Med moderkortet drivna, de sista pluggar du behöver för att fästa är fans. Kontrollera först att din CPU-kylare fläkt är ansluten till porten nära CPU-sockeln. Sedan se till att alla dina fall fans är anslutna till sina närmaste fläkteffekt stift. De bör synligt märkt på moderkortet, men återigen, finns i handboken för att se till att du placera dem på rätt sätt.

Sätt i grafikkortet

Här är vi: det sista steget innan speldator är i full drift. Hitta den första x16 PCIe kortplats på moderkortet-långa spåret närmast CPU socket-och ta bort kortplats täckplåtar till vänster om den. De flesta grafikkort använder en dual-slot design, vilket innebär att du behöver ta bort täckplåten direkt till vänster om PCIe kortplats och en ovanför. För att ta bort dem, helt enkelt skruva skruvarna och dra ut dem.

Nu anpassa grafikkortets PCIe PCIe gränssnitt med facket och tryck den på plats. När det är slitsade in, åter sätta tumskruvarna du bara tog ut för att hålla grafikkortet starkt låsta på plats.

 

Den sista delen i bygget – Slå på och felsökning

Inte helt stänga upp ditt fall ännu. Innan du gör bör du testa om datorn fungerar som avsett. Koppla in systemet och bifoga en bildskärm (se till att du ansluter bildskärmskabeln till grafikkortet) och ett tangentbord, det allra nödvändigaste för att testa om systemet kommer att starta. Sedan se till att strömbrytaren på baksidan är i läge, och trycker på strömbrytaren. Om komplett bygga dator startar, det är en lovande start!

Om du ser BIOS skärmen dyker upp på skärmen, det är ännu bättre. Om du får någon form av felmeddelanden här som inte omedelbart vettigt Googles förmodligen din bästa resurs. Det kan också vara ett problem gemensamt för ditt moderkort, så att du kan prova att söka efter felmeddelandet plus namnet på ditt moderkort.

Om inget dyker upp på skärmen alls, eller om systemet inte slås på rätt sätt, är den mest sannolika problem med dina kablar. Dubbelkolla att allt är inkopplad när den behöver vara (glöm inte molex strömkabeln som går upp till CPU socket!), Och se till att ingenting är löst. Med lite jiggling, kommer du förmodligen har en fungerande bygg dator!