RAM minne

När det gäller att plocka minne för din build, det finns många alternativ. Om du hittar hela processen överväldigande, är det enklaste svaret att helt enkelt köpa 1,5 volt DDR3-1600 moduler med CAS 9 timings eller 1,2 volt DDR4-2133 moduler med CAS 15 timings, beroende på plattform. DDR3-minnen är allmänt stöds på många moderkort och DDR4 pinnar allmänt stöds på Intels X99 och Skylake plattformar. Ännu bättre, både är billiga och lättillgängliga som både 4 och 8 GB pinnar. Om denna lösning är lite för enkelt för dig då kassan vårt  bästa RAM minne kolonn, som ger rekommendationer för både DDR3 och DDR4 kit.

Hitta billigare datorer och tillbehör – BilligTeknik.se!

Dator Beskrivning Specs Pris
mmo amd Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO AMD Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! AMD Athlon X4-processor - 4 GB RAM-minne - AMD Radeon RX 560 4.995kr Läs mer!
fps amd Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS AMD Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! AMD Ryzen 3-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 560 6.995kr Läs mer!
mmo intel Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO Intel Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! Intel Pentium-processor - 4 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 5.995kr Läs mer!
fps intel Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS Intel Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! Intel Core i3-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 Ti 7.995kr Läs mer!
xxl gaming dator Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL AMD Mycket kraftfull speldator med fyrkärnig Ryzen-processor från AMD och ett riktigt starkt grafikkort för den kräsne. AMD Ryzen 5-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 570 8.995kr Läs mer!
xxl Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL Intel Snabb speldator med fyrkärnig Intel i5-processor och ett mycket kraftfullt grafikkort för den kräsne gamern! Intel Core i5-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1060 9.995kr Läs mer!
ultimate amd Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate AMD Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett mycket starkt grafikkort! AMD Ryzen 7-processor - 16 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 580 13.995kr Läs mer!
ultimate gamingdator Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate Intel Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett av marknadens absolut bästa grafikkort. Mängder av inställningar mm. Intel Core i5-processor - 16 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1070 15.995kr Läs mer!

RAM minne

 

Det  finns  märkbara prestandafördelar  för på samma sätt från DDR3-1866 (PC3-14900), särskilt om du använder en CPU är på-die grafikmotor för spel, och denna hastighet fungerar normalt, även med processorer som inte är officiellt utsetts att använda det (främst äldre modeller eller låg energi plattformar). Dessutom samma enkla fördelarna med DDR3-1866 är ännu fås med de flesta DDR3-2133 kit och moderna resultatorienterade processorer.

 

Snabbare minne

Dock är problemet med att rekommendera snabbare minne kit som de kräver ofta åtminstone en del manuell konfiguration. Om du inte är bekväm verktyg runt i ditt moderkort firmware, kan de faktiskt släpper dig att sänka prestanda.

Du ser, teknik Intels XMP (eXtreme Memory Profiles) underlättar utökade minnesinställningar utöver de grundläggande automatisk konfiguration teknik som kallas SPD. Även XMP ursprungligen tillåtna moderkort för att ställa in överklockade alternativ som icke-standard spänningar och datahastigheter, de flesta av dagens XMP-kapabla moduler arbetar vid standardspänningsnivåer och frekvenser. Ändå när du först starta upp, de vanligtvis standard antingen DDR3-1333 eller -1066. Att gå högre kräver att du aktiverar en XMP profil manuellt. Även vissa DDR3-1600 moduler utnyttjar XMP (snarare än SPD värden) för att uppnå deras rankade prestandanivåer, och detta är särskilt sant med reducerad latens (CAS 7, CAS 8) moduler.

RAM minne snabbare än DDR3-2133 är oftast dyra och inte riktigt behövs. Våra tester har visat att DDR3-2400 är knappt fördelaktigt, och endast i situationer där du lutar på integrerad grafik. Vi har även sett  datahastigheter över 2400 MT / s ont prestanda  som moderkortet försök att öka stabiliteten.

 

Senaste

De som gillar att dra nytta av den senaste tekniken kommer att bli spännande att höra att Intels senaste generation Skylake processorer stöder officiellt DDR4 minne. Ännu bättre, har priset på DDR4 sjunkit till den punkt där det är egentligen inte så mycket dyrare än en liknande storlek och utföra DDR3 kit. Tyvärr, de som är lojala till AMD antingen kommer att behöva flytta till en Intel-system eller vänta AMD: s nästa generation av processorer innan de kan använda sig av DDR4.

När det gäller minnesmängd, rekommenderar vi inte mindre än 4 GB även för den billigaste av system, även om 8 GB kommer att ge en märkbar prestandaökning. För dem som planerar att spel, rekommenderar vi minst 8 GB RAM minne om du är på en budget, med 16 GB rekommenderas för dem som kan avvara den ökade kostnaden. Slutligen, om du planerar att göra någon form av foto / video redigering eller tunga multitasking, rekommenderar vi att du börjar på 16 GB och lägga till fler om du tycker att du behöver det.

 

En snabbkurs om RAM

RAM fungerar som en medelväg mellan den lilla, supersnabb cache i din CPU och den stora, super-långsam lagring av din hårda enhet eller SSD . Den används för att tillfälligt lagra arbetande delar av operativsystemet och data används aktivt av applikationer. Det är inte används för permanent lagring.

Om du tänker på din dator som ett kontor, den hårddisken är arkivskåp i hörnet, är RAM som ett helt kontor arbetsstation och CPU cache är som den verkliga arbetsområdet där du aktivt arbeta på ett dokument.

Ju mer RAM minne du har, desto fler saker du kan få snabb tillgång till vid någon tidpunkt, precis som att ha en större skrivbord som kan ha fler bitar av papper på det utan att bli rörigt och otymplig (och kräver flera resor tillbaka till arkivskåp att omorganisera).

Till skillnad från ett skrivbord, men RAM minne kan inte fungera som permanent lagring. Dess innehåll går förlorade så snart strömmen bryts, till exempel när du stänger av datorn. Att förlora makt är som att torka arbetsstationen ren.

RAM betyder oftast SDRAM

Synchronous Dynamic RAM (SDRAM) är vanligtvis vad folk menar när de pratar om RAM minne för datorer, och det är vad vi menar när vi diskuterar RAM i resten av den här artikeln. För de flesta stationära och bärbara datorer, verkar det som pinnar som kan sättas in i moderkortet.

Tyvärr finns det en stigande trend för super tunna och lätta bärbara datorer har RAM lödas direkt till moderkortet i syfte att spara utrymme, men det offrar uppgradering och reparerbarhet.

SDRAM är inte att förväxla med SRAM , som står för statisk RAM minne (inte den typen av statisk ). Detta är det minne som används för CPU cachar, bland annat. Det är mycket snabbare men också begränsad i sin egenskap, vilket gör det olämpligt som en ersättning för SDRAM.

 

Formfaktorer RAM minne

För det mesta, kommer RAM i två storlekar: DIMM (Dual In Line Memory Module), som finns i stationära datorer och servrar, och SO-DIMM (Small Outline DIMM), som du ser i bärbara datorer och små form factor-datorer .

 

Betydelsen av DDR

RAM du använder i din dator arbetar med hjälp av Double Data Rate (DDR), vilket innebär att två överföringar sker per klockcykel. Nyare typer av RAM är uppdaterade versioner av samma teknik, alltså varför RAM-moduler är märkta som DDR, DDR2, DDR3 och så vidare.

 

RAM generationer

Även om alla RAM generationer är exakt samma storlek och form, de fortfarande inte är kompatibla. Du kan inte använda DDR3 RAM minne i ett moderkort som endast stödjer DDR2, eller vice versa.

Tack och lov har varje generation ett hack skäras i stiften på olika platser så att de fysiskt inte passar. Även om du råkar köpa fel typ, behöver du inte oroa dig för misstag skada din RAM eller ditt moderkort när du sätter pinnar.

 

DDR2 är den äldsta typ av RAM minne som du kommer att stöta på i dag. Den har 240 stift (200 för SO-DIMM). Det har varit bra och verkligen ersatts, men du kan fortfarande köpa den i begränsade mängder för att uppgradera äldre maskiner vid behov. Annars är det föråldrade.

DDR3 släpptes hela vägen tillbaka 2007 och är den nuvarande standarden, men för närvarande ersätts av DDR4. Medan DDR3 DIMM-moduler har samma antal stift som DDR2 (DDR3 SO-DIMM-moduler har 204 stift vs DDR2 s 200 stift), de kör vid lägre spänningar och högre timings så är inte kompatibla.

DDR4 är den nyaste kid på blocket och just har börjat att plocka upp massmarknad adoption trots att först släpptes redan 2011. Det faller spänningen ytterligare från 1,5 V till 1.2V och samtidigt öka antalet stift till 260. När du köper en nytt moderkort , få en som är DDR4 kompatibla.

 

Klockfrekvens, Transfers, bandbredd

Du kanske har sett RAM minne hänvisat till två uppsättningar av siffror, som DDR3-1600 och PC3-12800. Dessa både referens och syftar på den generation av RAM och dess  överföringshastighet . Siffran efter DDR / PC och före bindestrecket hänvisar till generation: DDR2 är PC2, DDR3 är PC3, DDR4 är PC4.

Antalet parade efter DDR avser antalet av megatransfers (MT) per sekund. (Till exempel, driver DDR3-1600 RAM vid 1600 MT / s). Antalet parade efter PC avser den teoretiska bandbredden i megabyte per sekund. (Till exempel, driver PC3-12800 vid 12800 MB / s).

Det är möjligt att överklocka RAM, precis som du kan överklocka en CPU eller grafikkortet för att öka RAM bandbredd. Tillverkare säljer ibland RAM minne som redan överklockat, men du kan överklocka det själv. Se bara till att ditt moderkort stödjer högre klockfrekvens!

Tips: Du kan mixa och matcha RAM-moduler med olika klockfrekvenser, men alla kommer att köras på klockfrekvens den långsammaste modulen . Om du vill använda sig av det snabbare RAM minne, inte blanda det med bara några gamla RAM liggande.

 

Hur mycket RAM minne behöver du för din speldator?

Länge sedan är de dagar där ”640K borde vara tillräckligt för vem som helst”. I en värld där även telefoner skickar med 4 GB RAM och webbläsare ofta spela snabbt och löst med sina minnesallokeringar är RAM sparsamhet ett minne blott.

Jag skulle vilja föreslå att 4 GB vara absolut minimum mängden RAM minne för en allmän användning speldator, oavsett om det är Windows 7 eller senare , OS X 10.7 eller senare och de flesta Linux-distributioner. Mer info om dator delar.