Moderkort

Medan processorn grafikkortet, och även RAM tala direkt till frågor kring prestanda, kommer moderkortet svara på mer grundläggande frågan om vad du kan köra på din gamingdator. Hårdvarukompatibilitet kretsar kring moderkortet, eftersom det är kroppen av en dator, i vilken alla andra delar måste passa.

Hitta billigare datorer och tillbehör – BilligTeknik.se!

Dator Beskrivning Specs Pris
mmo amd Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO AMD Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! AMD Athlon X4-processor - 4 GB RAM-minne - AMD Radeon RX 560 4.995kr Läs mer!
fps amd Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS AMD Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! AMD Ryzen 3-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 560 6.995kr Läs mer!
mmo intel Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO Intel Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! Intel Pentium-processor - 4 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 5.995kr Läs mer!
fps intel Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS Intel Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! Intel Core i3-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 Ti 7.995kr Läs mer!
xxl gaming dator Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL AMD Mycket kraftfull speldator med fyrkärnig Ryzen-processor från AMD och ett riktigt starkt grafikkort för den kräsne. AMD Ryzen 5-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 570 8.995kr Läs mer!
xxl Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL Intel Snabb speldator med fyrkärnig Intel i5-processor och ett mycket kraftfullt grafikkort för den kräsne gamern! Intel Core i5-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1060 9.995kr Läs mer!
ultimate amd Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate AMD Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett mycket starkt grafikkort! AMD Ryzen 7-processor - 16 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 580 13.995kr Läs mer!
ultimate gamingdator Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate Intel Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett av marknadens absolut bästa grafikkort. Mängder av inställningar mm. Intel Core i5-processor - 16 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1070 15.995kr Läs mer!

Så sent som för tio år sedan, krävande program (vare sig affärs titlar eller spel) behövs ofta alla komponenter för att möta mycket specifika minimikrav för att köras. Du valde de delar, sedan försökt hitta ett kort som var kompatibel med alla dem. Det är sällsynt i dag. Välj ett program, alla program, och oavsett vad de riktmärken säger, kommer nästan alla moderkort acceptera delar snabbt nog eller tillräckligt stor för att köra programvaran väl.

motherboard

Moderkort prioriteringar val kan sammanfattas i fyra uttryck, två av dem släkt: storlek, kostnad, livslängd och framtids motstånd. Den billigaste Intel H81 eller AMD 760G styrelse, utrustad med lämplig CPU, grafikkort och minne kan göra något spel som behöver en enda grafikkort funktionellt så trevlig som en top-dollar Intel Z170 eller AMD 990FX-kort, även om det kommer säkert att bli några bilder per sekund prestanda skillnaden mellan dem.

Den stora skillnaden är vad som händer i två eller tre år. Om du vill ha ett andra grafikkort kommer H81 och 760G brädor inte hjälpa, och om överklockning CPU blir avgörande kommer H81 säga ”Överklockning? Vad är det?”Och 760G kan helt enkelt dö försöka. Om du kan förutse framtida behov samt din nuvarande krav kan du välja rätt kort. Kolla in antalet och typen av expansionsplatser. Hur många USB-portar finns det? Är ombord låter tillräckligt bra, och om inte, är det en plats att lägga till en anständig ljudkort? Kan jag koppla in alla mina enheter? Kan jag göra CPU springa snabbare än fabriksspecifikationer? Säkert?

Några av dessa frågor kan besvaras bara genom att titta på storleken på brädet.

Formfaktor

Varje dator som någonsin byggts går någonstans . Kanske är det på golvet eller ovanpå ett stort skrivbord, men det kan vara i ett rack, på en hylla, dela en [liten] skrivbord med andra utstyrsel av en typisk kontorsarbetare, eller placeras någonstans som sätter praktiska begränsningar på storlek .

bra moderkort

Här är de vanligaste formfaktorer. Som ni kan se, var och en av dem har ett annat antal kortplatser, i vilka kort som grafikkort, trådlösa nätverkskort och tuner kort kan sättas in. Den EATX formfaktor är djupare än ATX, men lägger inga ytterligare platser. Om du vet att du behöver ett grafikkort, professionell kvalitet ljudkort, och planerar att återanvända ett trådlöst nätverkskort, sedan Mini-ITX och DTX är inte för dig. Om det behövs för att passa i en alkov av ett skrivbord, så ATX (eller EATX) kanske inte är livskraftiga alternativ.

 

Överväganden

Låt oss ta en titt på en typisk högre nivå moderkort för ett exempel på kontaktdon och hamntyper.

moderkortguide

Här ser vi några vanliga hamn- och anslutningstyper. Naturligtvis inte alla skivor har alla slag, och vissa komponenter kan vara placerade på olika sätt. Precis som vissa PCIe slitsar kan vara inkopplat för färre körfält än slitslängden föreslår (eller har några banor avaktiveras beroende på vilka andra spåren är i användning), den M.2 kontakten vid (6) i diagrammet ovan kan ha upp till fyra PCIe 3,0 eller 2,0 körfält i den, eller det kan ha en eller två SATA-portar i den, eller en kombination av dessa gränssnitt.

De 2 Typer av kort

Första saker först – det finns i princip två typer av moderkort du kan få. Intel-baserade kort som endast kompatibel med Intel-processorer, och då du har AMD styrelser som du gissade rätt, bara passar AMD: s sortiment av processorer.

Men det är inte bara en fråga om att plocka någon Intel kort om du har valt en Intel-processor – du måste matcha upp vad som kallas CPU socket typ , även känd som processorgränssnittet.

Allt det betyder är detta. Låt oss säga att du har plockat Intel Core i5-6500 processor för nybyggnation. Just den modell har en sockel typ av LGA 1151, som du hittar anges tydligt i specifikationer.

Du måste helt enkelt välja ett kort som har exakt samma socket typ som din CPU (i detta fall LGA 1151). Detta kommer också tydligt anges i kort specifikationer. Det är allt.

 

Kontrollera RAM kompatibilitet

När du väljer den bästa kort för dina behov måste du också kontrollera kompatibilitet med RAM. Det finns 3 saker att tänka på här:

  • RAM Type – Du har i princip fått två val när det gäller RAM dessa dagar. Du antingen få DDR3 som har funnits för evigt, eller så får den nyare och något snabbare DDR4. Ett kort kommer endast att stödja den ena eller den andra, så om du köper DDR4 RAM kan du bara välja en DDR4 kort.
  • RAM hastighet – Förutom att se till att ditt kort stödjer din typ av RAM, måste du också kontrollera att den stöder den specifika hastigheten på din RAM. Så om du köper en RAM-minne med en hastighet av 2133 MHz, kolla på moderkortet specifikationer som den stöder 2133 Mhz RAM.
  • RAM Kapacitet – Det är också bra att veta den maximala mängden minne din styrelse kan ta på, särskilt om du bygger en extrem prestanda system med massor av minne. Detta bör inte vara ett problem för de flesta byggare men som du aldrig komma nära det maximala beloppet (det är oftast en enorm mängd som 32, 64 eller 128 GB etc).
  • Antal RAM Slots – Det kan också vara en faktor för dig. Säg till exempel ditt moderkort har endast 2 RAM slots och du köper 2 uppsättningar 4GB RAM för att göra totalt 8 GB (ganska schablonbelopp). Du har nu tagit upp både slots, och så om du ville uppgradera med mer RAM-minne senare … du inte har några platser. I det här fallet skulle du vill få en enda pinne av 8 GB i stället för 2×4 om du visste att du kan mycket väl uppgradera senare.

 

Storlek (formfaktor som i exemplet ovan)

Moderkort finns i olika storlekar, tekniskt kallas formfaktorer. Du måste vara medveten om att detta är att du väljer ett fall som är lämplig för ditt kort.

De två vanligaste storlekarna you’l stöter är mATX (kort för Micro ATX) och ATX. mATX brädor är mindre i storlek och brukar komma med färre funktioner som tilläggs portar och slots. ATX styrelser är den vanligaste, men det är inget fel med att få en mATX styrelse om du bygger ett litet och / eller budget vänligt system.

En ATX kort passar inte i ett mATX fall så om du får en normalstor ATX ombord då måste du hitta en ATX fall. Dock kommer en mATX kort i allmänhet passar i ett ATX fall. Så om du får en mATX på grund av en begränsad budget eller annan anledning, har du möjlighet att välja antingen en mATX ärende eller en ATX fall. Kommer ingen roll.

Expansion Slots & USB-portar

Om du kommer att göra uppgraderingar till din build ner linjen eller lägga till några extra kort från get-go som ett ljudkort, nätverkskort, andra grafikkort, etc, kommer du vill kontrollera att moderkortet du väljer har tillräckligt expansionsplatser som PCI och / eller PCI-E (PCI Express) portar.

Dessa dagar grafikkort, ljudkort och nätverkskort vanligtvis kommer i PCI-E-format, så jag skulle inte oroa sig så mycket om PCI om du vet att du kommer att behöva det.

Du bör också ha i åtanke att antalet USB-portar för att se din styrelse har tillräckligt för dina behov. De flesta moderna kort kommer att ha gott om USB-portar så att det sällan blir ett problem. Du kommer också vill få en styrelse med USB 3.0 stöd i dessa dagar, även om de flesta moderna styrelser kommer att ha som täckte.

Samt USB-portar kan du behöva ett behov av andra hamnar som FireWire, mikrofon portar, och så vidare, så kontrollera att om du behöver det.

Nätverksbehov

Alla moderna kort kommer med LAN (trådbunden kabel internet) stöd så att du inte behöver oroa sig. Dock kommer några kort, och typiskt bara dyrare high-end styrelser, kommer med inbyggd trådlös (AKA WiFi) stöd.

Så om du vill trådlöst stöd i ny spel skrivbordet har du två val. Välj ett kort som har WiFi, eller helt enkelt köpa en add-on trådlös adapter.

WiFi adaptrar komma som antingen PCI- eller PCI-E-kort som passar in i en ledig PCI / PCI-E kortplats på moderkortet, eller om du har möjlighet att få en USB dongle adapter. Antingen kommer att fungera alldeles utmärkt och är hur många spelare är klara för snabb, pålitlig WiFi.

Och om du behöver Bluetooth stöd av någon anledning – kontrollera ditt korts specifikationer!

Moderkort Audio

Moderna moderkort kommer med anständiga inbyggd ljudfunktioner, så det finns ingen anledning att få en särskild ljudkort om du inte har pengar att betala på en av någon anledning som de är mer av en lyxartikel.

För att vara ärlig, du kommer inte att märka mycket av en skillnad med en särskild ljudkort till skillnad från ditt kort inbyggda ljud om du tappar massor av pengar på toppen av högtalare / hörlurar och verkligen vill maximera kvalitet och volym till den absoluta fullo.

Läs Behöver du ett ljudkort för spel för att lära sig mer, men som en allmän tumregel jag skulle säga 80% av byggare kommer att vara helt nöjd med inbyggda kort ljudfunktioner.

Håll dig till de bästa märkena

När det gäller att välja den bästa moderkort för spel, du absolut vill hålla sig till betrodda moderkortstillverkare som asus moderkort, Gigabyte, Asrock och MSI. Läs mer om att köpa datordelar här.

Personligen skulle jag inte rekommendera veering borta från dessa stora 4 namn i moderkortet spelet, även om det skulle definitivt vara svårt att göra det (lycka försöker hitta

Även hålla i minnet att inte alla modeller är skapade lika, och även om en styrelse är skapad av en av dessa 4 jättar betyder inte att det är ett bra köp.