Datorchassi

De är bara lådor, säger du? PC fall är komplicerade . Och vi pratar bara om att köpa en. Att bygga en fungerande dator inuti är det upp till dig.

Hitta billigare datorer och tillbehör – BilligTeknik.se!

Det finns gott om terminologi att veta när du handlar för en ny gaming dator fall som du ser i vår spec och jargong dekoder nedan. Oavsett om du köper ett fall som en uppgradering eller en build-a-PC-från-scratch projektet misstänker vi att du är kunniga nog att ta datorn i bitar och sätta ihop den igen. Men när du handlar, kan terminologin kring fall och moderkort vara förvirrande och en del av det kan stubbe även erfarna byggare.

Dator Beskrivning Specs Pris
mmo amd Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO AMD Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! AMD Athlon X4-processor - 4 GB RAM-minne - AMD Radeon RX 560 4.995kr Läs mer!
fps amd Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS AMD Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! AMD Ryzen 3-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 560 6.995kr Läs mer!
mmo intel Speldator för dig som gillar att spela MMO! BT Gaming MMO Intel Mycket prisvärd speldator för dig som gillar att spela MMOs som World of Warcraft och The Elder Scrolls Online! Intel Pentium-processor - 4 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 5.995kr Läs mer!
fps intel Kraftfull speldator för FPS-spel! BT Gaming FPS Intel Speldator som utan problem klarar de senaste FPS-spelen, för dig med höga krav! Intel Core i3-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1050 Ti 7.995kr Läs mer!
xxl gaming dator Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL AMD Mycket kraftfull speldator med fyrkärnig Ryzen-processor från AMD och ett riktigt starkt grafikkort för den kräsne. AMD Ryzen 5-processor - 8 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 570 8.995kr Läs mer!
xxl Mycket kraftfull speldator som klarar det mesta! BT Gaming XXL Intel Snabb speldator med fyrkärnig Intel i5-processor och ett mycket kraftfullt grafikkort för den kräsne gamern! Intel Core i5-processor - 8 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1060 9.995kr Läs mer!
ultimate amd Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate AMD Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett mycket starkt grafikkort! AMD Ryzen 7-processor - 16 GB DDR4-minne - AMD Radeon RX 580 13.995kr Läs mer!
ultimate gamingdator Extrem speldator för den ultimata upplevelsen! BT Gaming Ultimate Intel Den ultimata speldatorn med enorm kraft och ett av marknadens absolut bästa grafikkort. Mängder av inställningar mm. Intel Core i5-processor - 16 GB DDR4-minne - NVIDIA GeForce GTX1070 15.995kr Läs mer!

bild)

 

Första gången köpare och byggare, under tiden, behöver definitivt att gå in i ett köp med lite bakgrundskunskap (eller en kunnig vän!) För att få ett ärende som är meningsfullt för de komponenter som de har. Låt oss vara din hjälpare: Här är en 101-nivå primer till det språk du ser surr kring PC chassi från säljare och PC-entusiaster.

 

ATX, MicroATX, Mini-ITX

Storlek jämförelse av de tre viktigaste moderkort formfaktorer.

PC fall själva ofta nämns av dessa storleksformfaktorer, men de villkor verkligen avser storleken på moderkort de kan vara värd. ATX styrelser mäter 12×9.6 inches, MicroATX upp till 9.6×9.6 inches (de är ofta mindre) och Mini-ITX 6,7 inches square. Naturligtvis är ett fall som stöder en större styrelse sannolikt sig vara större än en som stöder en mindre styrelse, men detta är inte universellt sant. Observera också att ett fall som stöder en viss moderkort storlek sannolikt stöder också de mindre än det, men det är värt att kontrollera i ett fall har specifikationer innan du köper.

(bild)

 

SFF, Desktop, Mini-Tower, Mid-Tower, Full Tower

Även om det inte exakta termer, dessa är de fem vanligaste som används för att beskriva formen och storleken av en viss datorlådan. Liten formfaktor (SFF) omfattar en rad olika kompakta fall, vissa platt, vissa tall; de flesta använder Mini-ITX eller mindre egen moderkort design. En stationär fall används speciellt i samband med PC-fall konstruktion (eftersom begreppet omfattar ”datorer” som helhet, också), är en med en horisontell design, ibland avsedda att ha en bildskärm placeras ovanpå det.

Konventionella vertikala stationära torn är minitorn, mid-torn, eller hela torn, men storleken skillnader bland dessa är inte exakt. En full torn som beskrivs typiskt står 18 inches lång eller mer.

 

Design

Verktygsfria fästen på 5,25-tums fack i en Thermal chassi.

Marketing jargong som har blivit en del av PC-byggare folkmun avser en ’verktygsfritt’ design till dator delar av en PC fall som inte kräver skruvar eller en skruvmejsel för att installera. Enhetsfack är oftast vad kallas utan verktyg, med en hårdvarukonstruktion som använder vrid eller snap-on fästen eller spakar i stället för skruvar för att montera enheter.

I vissa fall kan installation av expansionskort vara utan verktyg, liksom, med spakar eller andra fästsystem som eliminerar behovet av skruvar för att klämma ett PCI- eller PCI Express-kort i fallet expansionsplatser.

 

5,25-tums, 3,5-tums, 2,5-tums enhetsfack

Ett fall kommer med en bank av dessa, oftast mer ju större fall. En 5,25-tums uttag är avsedd för användning med en optisk enhet (såsom en DVD-brännare eller Blu-ray-enhet) och kommer att matcha upp med löstagbara faceplates på framsidan av chassit. Dessa vikar ibland även används av PC-byggare och entusiaster att vara värd på frontpanelen anordningar såsom fläktregleringar eller temperaturreadouts, eller för att installera hjälp paneler som tillhandahåller extra portar på datorns framsida. En SFF eller minitower fall kan ha så få som en av dessa vikar, eller ingen; en full tower vanligtvis upp till fyra. 5,25-tums och 3,5-tums fack är de sannolikt kommer att anställa ett verktyg fritt utförande (se ovan).

(bild)

Fyra 5,25-tums och en 3,5-tums fack på en Thermal fall.

3,5-tums fack, under tiden, är avsedda för installation av tallrik stil hårddiskar. Några torn-stil fall kommer att ge en 3,5-tums vik som är tillgängliga från frontpanelen via en löstagbar ansikte (dessa dagar, används för att installera en 3,5-tums flash-kortläsare), men detta blir allt mindre vanligt. Resten är avsedda för konventionella hårddiskar, och de kan vara utformad för att acceptera 2,5-tums enheter, liksom. En 3,5-tums bay kan använda driv slädar (se nedan), eller så kan du skruva enheten direkt i facket.

Med uppkomsten av solid-state-enheter (SSD), är 2,5-tums fack blir allt vanligare. De tenderar att genomföras oavsett lediga utrymme ärendet har sedan enheterna är fysiskt så mycket mindre och tunnare. Ett fåtal fall, men tillhandahåller dem med särskilda 2,5-tums enhets slädar. Men 2,5-tums fack kan ha fastnat överallt där det finns utrymme, även dold bakom moderkortet facket.

 

I / O-sköld

En I / O sköld från en EVGA moderkort.

Om du någonsin monterat en dator från delar, har du antagligen klippa fingret på en av dessa. I / O-skydda är en rektangulär metallplatta (vanligen med skarpa kanter) som snäpper in i en rektangulär spalt på baksidan av datorn fallet. (Skärmen själv kommer med ditt moderkort, inte fallet du köper.) Skärmen har utskärningar för de specifika portarna på moderkortet och installera skärmen kommer att skydda resten av styrelsen under användning som du sätter olika kablarna i portarna .

Generellt I / O-skärmar är inte utbytbara mellan olika moderkort. Det enda standard om dem är deras totala dimensioner, ungefär 1.75×6.5 inches, som säkerställer att de ska passa in i vilken dator som helst fall.

(bild)

 

CPU-Cooler Cutaway

Närbild av den bortskurna på en NZXT fall.

Många mer avancerade CPU-kylare kräver en stödplatta eller annan monteringsverktyg (t.ex. någon sorts nötter) som du installerar underifrån ditt moderkort. Om din dator redan är byggd och du vill byta CPU-kylare eller komma åt CPU för en uppgradering, kan du behöva tillgång till undersidan av moderkortet för att få CPU-kylare på eller av. Och ta bort ett moderkort är vanligtvis en stor uppgift, med tanke på alla ledningar och skruvar.

Med en CPU-kylare genomskärning på moderkortet facket kan du byta CPU-kylare och få tillgång till processorn utan att ta bort moderkortet. De flesta moderna eftermarknads torn stil fall har en sådan genomskärning dessa dagar, men det är definitivt en funktion värt att leta efter.

(bild)

Moderkort fack

Ett borttagbart moderkort bricka (med moderkort monterad) från en Lian-Li server chassi.

I många chassi, som ett moderkort fästen-är moderkortet ”facket” -Den område helt enkelt botten av chassit. Det är oftast mönstrad med hål för moderkortet distanser, om distans inte förinstallerat.

Termen ”fack” kommer från en tid då en premie funktion i en PC fall var faktiskt en löstagbarmoderkortsbrick en ”andra botten” när det gäller att du kan ta bort från målet helt och hållet att montera och tråd upp moderkortet utanför chassit . En flyttbar facket är betydligt mindre vanligt i dessa dagar, dock.

 

Moderkort Standoffs

Dessa är mässingsbitar med en sexkantig topp som brukar komma i en liten påse med datorn fallet. Du vrider dessa i förborrade hål i moderkortsfacket. Du skruva sedan ditt moderkort ner på toppen av distans, som fungerar som ”spacers” och hålla moderkort från att röra botten av fallet. (Sålunda namnet.)

En PC chassi har vanligtvis beteckningar bredvid hålen i facket, pressade in i metall som talar om vilka hål kräver ett dödläge för en given formfaktor av moderkort (ATX, MicroATX, och så vidare) som du kan installera. Några fall har distans förinstallerade, och några få dem gjuten eller bearbetas i fallet botten, men normen är en baggie av dessa som du installerar själv. En vanlig 5mm metriska uttag, om du äger en socket set, kan hjälpa dig att installera dessa säkert.

 

PSU Mount, PSU Formfaktor

PSU, eller strömförsörjningsenhet, är den stora rutan i datorn fall som trafikerar el till de olika komponenterna i din dator-enheter, fläktar, och moderkortet själv-genom sina hydra liknande leder. Nätaggregatet monteringsområde i låda kommer att vara på toppen eller botten av fallet. Utbudet monteras vanligtvis via fyra skruvar genom baksidan av målet. Du ser en kontrollampa stor genomskärning på baksidan av det fall då strömförsörjningen går. (Den cutaway är att tillåta utblåsningsfläkten att ventilera ut på baksidan av målet.)

När det gäller passa in i en given PC chassi, mest torn och måttlig storlek desktop chassi acceptera full storlek, eller ATX, nätaggregat (ej att förväxla med ATX moderkort form factor). Vissa kompakta eller SFF PC chassi kräver en mindre PSU formfaktor, som kallas SFX. Andra små chassi kräver mindre, egenutvecklade nätaggregat (som vanligen kommer med fallet).

(bild)

 

Fläktfäste

 

Dessa är ytor inuti en PC fall som tillåter dig att installera en eftermarknad kylfläkt för ytterligare inre ventilation. Det mest typiska fläktstorlekar som används i PC fall är 80mm, 92mm, 120mm, 140mm och 200mm, med 120mm och 140mm är den vanligaste. Du vill vara säker på om du kommer att lägga fans att de du köper matcha storleken på fästet. Fästet har vanligtvis skruvhål förborrade i chassit för den specifika fläktstorlek och en annan fläkt storlek troligen inte kommer att montera rätt där.

Med vissa fall kan fläkten mount har en avtagbar, rengöra luftfilter täcker framsidan, om det fan skulle kunna användas som ett intag. Filter är en bra funktion att ha, eftersom de kommer att hjälpa till att minimera sedimentering av damm inuti datorn fallet.

 

Drive Sleds

När provinsen endast premium / entusiast PC fall har driv slädar letat sig in fall över priset spektrum. Används nästan uteslutande med de 3,5-tums fack i fallet (och i några sällsynta exempel, i de 2,5-tums fack), driv slädar är metall- eller plastramar som glider in eller ut ur en enhetsfacket. Du skruv eller på annat sätt låsa en enhet i en släde, skjut sedan hela enheten på plats i bukten.

I vissa chassi, driv slädar gör det möjligt för enheten att samarbeta med en ”bakplan” som är en del av ärendet. Bakplanet har SATA data- och strömkontakter inbyggda i det. Detta bidrar till att effektivisera ledningar och, beroende på genomförandet, kan också göra enheterna hot-swap.

(bild)

 

Kabelhantering

De mjuka-fodrade kabelhantering utskärningar på en NZXT fall.

En allmän term för olika funktioner inuti en PC chassi som hjälper dig ”städa upp” inredningen och förbättra luftflödet genom att göra det lättare att effektivisera eller dölja kablar. Kabelhantering omfattar allt från utskärningar i fodralet botten (som låter dig dirigera kablar bakom moderkortet) till extra utrymme bakom moderkortsfacket (för fyllning överskottskabel out of sight). Kabel utskärningar kantas av gummi eller annat mjukt material för att förhindra tråd skav på vassa kanter, samt fästpunkter i fallet för buntband är både bra kabelhanteringsfunktioner för att leta efter.

(bild)

 

CPU-Cooler och GPU Clearance

Dessa specifikationer, som vissa fall beslutsfattare kommer citera, är viktigt att veta om du tänker installera en stor, high-end grafikkort eller en lång, torn stil CPU-kylare. De är mätningar som normalt kommer att ges i millimeter eller, mer sällan, inches.

Grafikkort clearance, i några fall, kan variera tack vare löstagbara delar av målet; några modeller som vi har testat kommer med en bank eller banker av flyttbar hårddisk fack som om de tas ut, sträcker sig utrymmet inuti höljet finns en lång grafikkort. En GPU clearance av mer än 12 inches bör rymma nästan alla moderna kort, men titta noga om du råkar äga en lång grafikkort som har strömkontakter som sträcker sig från den bakre kanten, vilket kan lägga till extra effektiv längd.

 

Slim optisk enhet, Slot-Load Optisk enhet

En tunn-line och direktmatad optisk enhet.

Det är två special typer av optisk enhet som vissa kompakta eller high-end PC fall kräver. En ”tunn enhet” är inte en vanlig 5,25-tums uttag enheten men en mycket mindre, skörare slag som typiskt används som en optisk enhet i en bärbar dator. Dessa är oftast kallas i SFF fall.

En slits-lastare, å andra sidan, avstår från en driv bricka för en slitsmatningsmekanism som drar in och spottar ut skivor. (Se till exempel, Nintendo Wii och Wii U.) Dessa typer av enheter används ofta med enheter som använder frontpanelen ”smyg” som döljer enheten ansikte genom att bara en slot utskärning. Några SFF fall kräver dyrare enheter som är både smal design och Matad.

(bild)

 

Kortplatser

I samband med PC fall, försäljare citera ofta ett antal ”expansionsplatser” stöds. Dessa är faktiskt bara distanser på baksidan av målet, vanligtvis täcks av löstagbara remsor av metall, som du monterar fästet i en PCI eller PCI Express-kort på.

Antalet faktiska användbara spår i ett fall är dock avhängigt det finns tillräckligt med sådana platser på moderkortet, liksom. I praktiken kommer ett chassi som stödjer en viss formfaktor moderkort ge tillräckligt slot ”positioner” för spåren faktiskt genomförs på moderkortet.

 

Slang Passthroughs

Till höger om expansionsplatserna på denna Raidmax fall är tre vattenkylande slang passthroughs.

Dessa tenderar att dyka upp på entusiast-grade fall. Portar på baksidan av målet, oftast fodrad med ett gummi eller silikon kant, dessa hål kan du installera vattenkylning hårdvara i chassit men montera vattenkylningssystemets kylare på utsidan av chassit. För att göra detta, måste du dirigera inflöde och utflöde slangar ut på baksidan av målet genom dessa portar.

Varför skulle du vilja göra det? Troligtvis på grund av att ärendet inte har tillräckligt med utrymme för en radiator inne på sin fläkt fästpunkter. Entusiast fall tenderar att ha antingen två eller fyra av dessa portar.

 

 

datorchassi

dator chassi

datorlåda